tiistai 9. joulukuuta 2014

Kani esteillä


Moikka! Pahoittelut siitä, ettei eilen tullut joulukalenteria. Tässä on ollut niin kiirettä, vieraita ja joulu valmisteluita. Tänään mennään siskon kanssa Tampereelle jouluostoksille ja ilta menee kanien kanssa. Mutta, tosiaan tänään meidän pitikin puhua hieman kanien estehypystä.

Mikä estekani?
Mielestäni estekani voidaan jo luokitella, niin että se osaa hyppiä esteitä. Kaneja kuitenkiin voidaan jalostaa esteille. Näitä yleensä sanotaan "esteristeytykseksi". Toki puhdasrotuisiakin voi, mutta luulen että risteytyksen ovat esteillä "tutumpia". Suomestakin löytyy estekanejen kasvattajia. Niistä kannattaa ottaa selvää googlettamalla.

Onko kanistani esteille, vaikka sillä ei ole minkäänlaista estesukua?
Moni teistä saattaakin tietää, että Tilda ja Hermannikin hyppivät esteitä, vaikka minkäänlaista estesukua ei ole. Se ei ole mitenkään isokin juttu, mutta olen iloinen, että noilla riittää innostusta esteille. Etenkin Tildasta tulisi varmasti kisaradoillekin sopiva kani. Tai ainakin helppoihin luokkiin.
Eli toki kanista on esteitä, jos riittää aikaa ja halua opettaa se.

No, miten koulutetaan kani esteille?
Kuten sanoin, siihen tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. 4kk on hyvä ikä alkaa opettaa kania, koska aikaisemmin se on liian nuori ja vanhempana kouluttaminen saattaa olla vaikeaa. Kania ei saa missään nimessä pakottaa esteille. Sillä täytyy olla itse halua hypätä ne. Jo poikasena voi nähdä kanista onko se "hyvä" esteille. Se saattaa olla innokas ja hyppelee iloloikkia paljon.
Monet kanit alussa potkivat esteitä. Se on tyypillistä alkuvaiheessa. Monet kuitenkin saavat tuon ärsyttävän tavan pois, kun tajuavat idean.

Mistä esteet?
Alkuun voi ihan hyvin käyttää, vaikka kirjoja, maitopurkkeja taikka erilaisia rimoja. Myöhemmin voi sitten rakentaa esim. puusta esteitä. Ja puomeiksi jonkilaisia rimoja, aurauskeppejä tai vaikka puolikas harjanvarsi. Mielikuvitus voi olla vain rajana, mutta kanin turvallisuus on kaikkein tärkein!

Kanistani olisi ehkä kisoihin... mutta mitä teen?
Alkuun monet ovat epävarmoja kisoista, kuten minäkin olin, vaikka lähdin kisoihin kanin kanssa, joka on jalostettu estekaniksi ja oli kilpaillut jo aikaisemmin. Alkuun voi käydä, vaikka pienemmissä tapahtumissa esim. epävirallisiin  kisoihin ja vaikka alottelija luokkaan. Silloin näät miten kani reagoi kisoissa ääniin ja ehkä erilaisiin esteisiin. Voit myös aloittaa helposta suorasta josta klassaus pisteillä etenet keskivaikea -> vaikea -> eliitti. Jokaiseen luokkaan kuuluu suora ja mutka radat. Lisää kisa ohjeita täällä. Niin, ja lisäksi on myös pituus ja -korkeushyppy.

Tässä Tildan kehityksestä:

Ekoja hyppyjä!

Hieman kokeneempi!

Ulkona jo isommilla esteillä!
Nyt on jo kokemusta enemmän!

Neiti nykyään... huippu!
 Hermanni aloitti hieman myöhemmin vasta esteilyn ja jalan murtuman takia ollaan hypitty hyvin vähän. Tässä jotain vanhempia kuvia viime kesältä.Nanna onkin jo kokenut konkari. Vie kyllä vetoja noille kahdelle pomppupupulle ;) Jatkoa tälle postaukselle?
Mitä haluatte nähdä huomenna?

Kommenttia!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti